Telefono Nr.
Slaptažodis
Naujas vartotojas
Slaptažodžio priminimas
 
 
  Šiandien: 2024 04 18
Vardadienius švenčia:
Eitvilas, Girmantė, Apolonijus
 
 

Informacija, kurią turi žinoti kiekvienas gyvulių laikytojas

2011.01.11

Žemės ūkio ministerijos (ŽŪM) gyvulininkystės srities specialistai nori atkreipti visų gyvulių laikytojų dėmesį į tai, ką pastarieji būtinai turi žinoti apie galvijų ženklinimą, pardavimą ir informacijos apie galvijus pateikimą.

                Pasak ŽŪM Žemės ir maisto ūkio departamento Gyvulininkystės ir veterinarijos skyriaus vyr. specialistės Aleksandros Voicechovskos, kiekvienas gyvulių laikytojas, turintis bent vieną galviją, privalo laikyti jį užregistruotą, paženklintą ausų įsagais, taip pat turi tvarkyti savo ūkyje laikomų gyvulių apskaitą.

                Galvijų laikytojas turi žinoti, kad atvestą veršelį reikia per 7 kalendorines dienas paženklinti ausų įsagais. Informaciją apie galvijo perkėlimą (galvijo atvežimas, išvežimas jį pardavus) ir kaitą (galvijo atvedimas, gaišimas) GŽ-2 formos pavidalu privalu pristatyti ne vėliau, kaip per 7 kalendorines dienas nuo įvykio rajono valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai (toliau – VMVT) ar kreiptis į paslaugų teikėją, ar suvesti kompiuterio pagalba tiesiai į Ūkinių gyvūnų registro centrinę duomenų bazę (toliau – CDB). „Formos GŽ-2 blankai yra nemokami, juos galima gauti rajono VMVT ir pas paslaugų teikėjus. Tik pats laikytojas yra atsakingas už savo gyvulius ir už savalaikį duomenų pranešimą apie jų perkėlimą ar kaitą“, - pabrėžia A.Voicechovska.

                Ypač svarbus savalaikis galvijų ženklinimas ir jų registravimas Ūkinių gyvūnų registro CDB tiems laikytojams, kurie už savo galvijus tikisi gauti papildomas nacionalines tiesiogines išmokas. Šios išmokos yra skiriamos tik tuomet, jei buvo laikytasi Ūkinių gyvūnų registravimo ir ženklinimo taisyklėse nustatytų reikalavimų.

                   Tuo atveju, kai galvijas yra parduodamas ir iš laikymo vietos išvežamas, pavyzdžiui, skersti, Ūkinių gyvūnų registro CDB suveikia dviguba pranešimų sistema. „Taip užkertama galimybė klastoti duomenis. Ir jeigu bent vienas iš jų – tiek galvijo pardavėjas, tiek pirkėjas – nepraneša apie to paties gyvulio išvežimą iš vienos bandos ir atvežimą į kitą bandą ar į skerdyklą, CDB fiksuojamas tik vienas pranešimas. Informacija CDB apie tokį galviją ,,pakimba ore“, o tada jau laikytojui atsiranda įvairių problemų su išmokomis“, - įspėja ŽŪM gyvulininkystės specialistė.

                    Žemės ūkio ministerija norėtų atkreipti dėmesį ir į tai, kad galvijų supirkėjai ar prekiautojai galvijais, atvažiavę pas galvijo augintoją į kiemą išsivežti galvijo, dažnai žada sutvarkysiantys visus dokumentus išmokoms gauti. Tačiau augintojas turi nepamiršti, kad pardavęs savo galviją prekiautojui jis turi pats pasirūpinti pranešti rajono VMVT ir užpildyti GŽ-2 formą. Pranešti apie galvijo perkėlimą yra laikytojo pareiga, ir jei galvijo laikytojas laiku to nepadaro, jam fiksuojamas pažeidimas – VMVT ir Nacionalinė mokėjimo agentūra gali taikyti sankcijas. „Galvijų registravimo ir ženklinimo reikalavimų laikymasis – tai vienas iš ES kompleksinės paramos reikalavimų. Jų nesilaikydami gali nukentėti ne tik atskirus pažeidimus padarę galvijų laikytojai, bet ir visi Lietuvos ūkininkai, nes Europos Komisija gali pritaikyti sankcijas visai valstybei“, - atkreipia dėmesį A.Voicechovska, pabrėždama, kad visiems kils mažiau problemų, jeigu galvijų laikytojai vykdys Ūkinių gyvūnų registravimo ir ženklinimo taisyklių reikalavimus.

                      Svarbu: teisės aktai dėl Ūkinių gyvūnų registravimo ir ženklinimo skelbiami Žemės ūkio ministerijos ir Seimo interneto tinklapiuose. Ūkinių gyvūnų registravimo ir ženklinimo taisyklės yra patvirtintos žemės ūkio ministro 2003 m. birželio 16 d. įsakymu Nr. 3D-234 (nauja redakcija 2010 m. sausio 8 d. Nr. 3D-6) (Žin., 2003, Nr. 60-2734; 2010, Nr. 6-267).

                    Išsamesnės informacijos teirautis:

                      - dėl ūkinių gyvūnų registravimo ir ženklinimo Gyvulininkystės ir veterinarijos skyriaus vyr. specialistės Aleksandros Voicechovskos, tel. (8 5) 239 1150 begin_of_the_skype_highlighting              (8 5) 239 1150      end_of_the_skype_highlighting, el. paštas aleksandra@zum.lt.

                      - dėl papildomų nacionalinių tiesioginių išmokų Mėsos ir pieno skyriaus vedėjo pavaduotojos Rasos Baranauskienės, tel. (8 5) 239 1168 begin_of_the_skype_highlighting              (8 5) 239 1168      end_of_the_skype_highlighting, rasa@zum.lt.

 

Žemės ūkio ministerijos informacija


kitos naujienos


Apie projektą | Taisyklės | Slapukai | Registracija | Paslaugos vartotojams | Reklama | Kontaktai

Visos teisės priklauso: UAB "Optimalios sistemos". Kopijuoti puslapio turinį be sutikimo draudžiama ©.   Sukūrė: Softisite™
Nauja ir naudota žemės ūkio technika, žemės ūkio technikos dalys, technikos nuoma, žemės ūkio paslaugos, sodo technika, miško technika. Skelbimų portalas.