Telefono Nr.
Slaptažodis
Naujas vartotojas
Slaptažodžio priminimas
 
 
  Šiandien: 2024 04 18
Vardadienius švenčia:
Eitvilas, Girmantė, Apolonijus
 
 

Daugiausiai kreditų garantijų suteikta ūkininkams

2011.06.10

Per penkis šių metų mėnesius Žemės ūkio paskolų garantijų fondas kredito įstaigoms už žemdirbiams, kaimo verslininkams ir žemės ūkio produktų perdirbėjams išduotus 83,6 mln. Lt kreditų suteikė 224 garantijas už 51,6 mln. Lt. Bendra šiems ūkio subjektams suteiktų garantijų suma jau siekia 910 mln. Lt, tai jiems leido iš kredito įstaigų pasiskolinti 1,5 mlrd. Lt.
 
               Per tą patį praėjusių metų laikotarpį buvo išduotos 138 garantijos už 47,5 mln. Lt, o žemdirbiai, kaimo verslininkai ir perdirbėjai iš kredito įstaigų pasiskolino 30,1 mln. Lt.. Šiais metais tiek suteiktų kreditų, tiek garantijų suma išaugo daugiau negu 70 proc. Š.m. gegužės mėnesį kreditų garantijų paklausa ir toliau augo – už kredito įstaigų išduotus 24,2 mln. Lt kreditų buvo suteikta 60 garantijų už 14,7 mln. Lt, t.y. dvigubai daugiau negu per praėjusių metų gegužės mėnesį.
 
               Pagrindiniais klientais, besinaudojančiais kreditų garantijų paslauga, išlieka ūkininkų ūkiai – jie šiemet sudaro apie 80 proc. visų klientų, jiems suteikta daugiau negu pusė (53 proc.) visos kreditų su garantija sumos. Garantijos taip pat teikiamos žemės ūkio bendrovėms ir kooperatyvams, kitoms žemės ūkio veikla užsiimančioms įmonėms, smulkioms ir vidutinėms įmonėms, veikiančioms kaimo vietovėse, bei žemės ūkio produktus superkančioms ir perdirbančioms įmonėms tiek mieste, tiek kaimo vietovėse.
 
                  Pagal veiklos sritį šiemet daugiausia finansuojami augalininkystės ūkiai (48 proc. visų išduotų kreditų), gyvulininkystės ūkiai (24 proc.) bei alternatyviosios veiklos projektai (20 proc.). Už skolintas lėšas dažniausiai įsigyjama žemės ūkio technika (47 proc.), gamybinė įranga (16 proc.) ir trumpalaikis turtas (16 proc.). Daugiausiai kreditų su garantija šiemet išduota Ukmergės, Anykščių bei Šiaulių rajonų žemdirbiams ir kaimo verslininkams.
 
                   Daugiausiai kreditų su garantija žemdirbiams, kaimo verslininkams ir perdirbėjams per pirmuosius penkis šių metų mėnesius išdavė SEB bankas (23 proc. visų kreditų su garantija), DnB NORD bankas (16 proc.) ir Šiaulių bankas (15 proc.). Daugiausiai garantijų pagal skaičių išduota Medicinos bankui, sėkmingai dirbančiam su smulkiais ūkininkais ir kaimo verslininkais. Palyginti su praėjusių metų atitinkamu laikotarpiu, žymiai išaugo banko „Citadele“, Nordea banko ir kredito unijų  išduodamų kreditų su garantija suma.
 
                   Garantijos taip pat teikiamos už kreditus, skirtus ES paramos lėšomis finansuojamiems projektams įgyvendinti, šie kreditai sudaro net 70 proc. visų kreditų, skirtų investicijoms. Tokių kreditų šiemet išduota beveik 60 proc. daugiau nei per praėjusių metų atitinkamą laikotarpį – 58,8 mln. Lt (praėjusiais metais – 33,5 mln. Lt). Beveik 30 proc. kreditų sumos, skirtos ES projektams įgyvendinti, buvo išduota panaudojant finansų inžinerijos priemonės Paskolų fondo lengvatines paskolas.
 
                   Žemės ūkio paskolų garantijų fondas teikia garantijas bankams ir kredito unijoms už žemdirbių, kaimo verslininkų ir žemės ūkio produktų perdirbėjų imamus investicinius ir trumpalaikius kreditus. Kredito įstaigoms garantuojamas iki 70 proc. (jauniesiems ūkininkams – iki 80 proc.) negrąžinto kredito sumos grąžinimas. Žemės ūkio paskolų garantijų fondas taip pat administruoja finansų inžinerijos priemonę Paskolų fondą, sudarančią galimybes žemdirbiams ir žemės ūkio produktų perdirbėjams iš kredito įstaigų pasiskolinti lengvatinėmis sąlygomis.

kitos naujienos


Apie projektą | Taisyklės | Slapukai | Registracija | Paslaugos vartotojams | Reklama | Kontaktai

Visos teisės priklauso: UAB "Optimalios sistemos". Kopijuoti puslapio turinį be sutikimo draudžiama ©.   Sukūrė: Softisite™
Nauja ir naudota žemės ūkio technika, žemės ūkio technikos dalys, technikos nuoma, žemės ūkio paslaugos, sodo technika, miško technika. Skelbimų portalas.