Telefono Nr.
Slaptažodis
Naujas vartotojas
Slaptažodžio priminimas
 
 
  Šiandien: 2024 04 20
Vardadienius švenčia:
Gostautas, Eisvydė, Marcijonas, Agnė
 
 

Šių metų žemės ūkio naudmenų deklaravimo naujovės

2012.05.07

Žemės ūkio naudmenų deklaravimas šiemet prasidėjo balandžio 23 d. Deklaruoti bus galima iki birželio 15 d. (be jokių sankcijų už vėlavimą) arba iki liepos 10 d., už kiekvieną pradelstą dieną nuo birželio 15 d. paramą mažinant 1 proc.

 
 
 
Sumažintos kontrolinių žemės sklypų ribos
 

Žemės ūkio naudmenų deklaravimas, palyginti su 2011 m., prasidėjo savaite vėliau. Taip padaryta atsižvelgus į Europos Komisijos auditorių rekomendacijas užtikrinti geresnę deklaruojamų plotų kontrolę, todėl buvo tikslinamos kontrolinių žemės sklypų (toliau – KŽS) ribos. KŽS buvo sumažinti, atsižvelgiant į natūralias gamtines, dirbtines ir istorines žemės naudojimo ribas.

 
Deklaravimo naujovės
 
Šiais metais, pildydami paraišką, pareiškėjai galės nurodyti, kad pageidauja gauti:
- išmokas už mėsinius galvijus ir mėsines avis (pagal Tarybos reglamento Nr. 73/2009 68 str.);
- papildomas nacionalines tiesiogines išmokas už ėriavedes.
Minėtosioms išmokoms gauti teikti papildomų paraiškų nereikės.
 

2012 m. deklaruojamiems plotams padidėjus daugiau kaip 5 proc. (palyginti su 2011m. deklaruotu plotu), nebereikia pristatyti žemės valdymo teisės įrodymo dokumentų, tačiau minėtųjų dokumentų bus pareikalauta iš pareiškėjų, kurie 2012 m. deklaracijas teiks pirmą kartą.

 

Šiemet atsisakyta reikalavimo pildyti registravimo žurnalus dėl  paraiškų/prašymų pakeisti paraiškos duomenis. Tikimasi, kad tai leis sumažinti laiko sąnaudas teikiant paraišką.

 

Padarytas palengvinimas asmenims, deklaruojantiems savarankiškai: paraišką teikiant savarankiškai, paraiškos duomenų registravimo dokumentą bus galima išsiųsti ir el. paštu. Nuo 2012 m. pareiškėjams, savarankiškai teikiantiems paraišką, sudarytos galimybės ją pasirašyti elektroniniu parašu.

 

Atkreiptinas dėmesys, kad šiais metais nebus mokamos susietosios išmokos už baltymingus augalus. Vietoj jų bus mokamos atsietosios išmokos už 2011 m. deklaruotus baltymingus augalus. Taip pat nebus mokamos ir susietosios išmokos už bulius. Vietoj jų bus mokamos atsietosios išmokos už 2010–2011  m. vidutinį bulių skaičių, už kurį gautos susietosios išmokos.

 
 
Naudmenų klasifikatoriuje privaloma paminėti įvestus naujus kodus:
 
I veiklos sritis
„Natūralių ir pusiau natūralių pievų tvarkymas“
208
 ,,Natūralių ir pusiau natūralių pievų tvarkymas (nuo 2012 m.)“
2PT-1
II pogrupis
PROGRAMA „RIZIKOS“ VANDENS TELKINIŲ BŪKLĖS GERINIMAS“
209
,,Programa ,,Rizikos“ vandens telkinių būklės gerinimas“ (nuo 2012 m.)“
2RV-1
III pogrupis
PROGRAMA „EKOLOGINIS ŪKININKAVIMAS“
210
,,Daugiametės  ganyklos (pievos) 5 m. ir daugiau (Ekologinio ūkininkavimo programa (nuo 2012 m.)“
EDG-1
211
,,Ganyklos (pievos) iki 5 m. (Ekologinio ūkininkavimo programa (nuo 2012 m.)“
EGP-1
VII GRUPĖ
PLOTAI, UŽ KURIUOS NEMOKAMOS TIESIOGINĖS IŠMOKOS
212
Daugiametės  ganyklos (pievos) 5 m. ir daugiau
NDG-1
213
Ganyklos (pievos) iki 5 m.
NGP-1
 
 

Pareiškėjai, kurie 2012 m. deklaruoja naują lauką pagal priemonę „Natūralių ir pusiau natūralių pievų tvarkymas“, tokį lauką turi deklaruoti pagal kodą 2PT-1. Pagal tokį pat kodą lauką (arba laukus) turi deklaruoti naujas pareiškėjas, 2012 m. pirmą kartą dalyvaujantis įgyvendinant minėtąją programą. Ta pati tvarka galioja ir kitiems minimiems naudmenų kodams (2RV-1, EDG-1, EGP-1).

 

Kiti du kodai (NDG-1 ir NGP-1) nurodomi tais atvejais, kai pareiškėjai nepageidauja gauti tiesioginių išmokų už pievų (ganyklų) bei daugiamečių pievų (ganyklų) plotus.

 
Atnaujinti Geros agrarinės ir aplinkosaugos būklės (toliau – GAAB) reikalavimai
 

Šiemet balandžio 6 d. žemės ūkio ministro įsakymu Nr. 3D-251 „Dėl žemės ūkio ministro 2007 m. liepos 10 d. įsakymo Nr. 3D-327 „Dėl Žemės ūkio naudmenų geros agrarinės ir aplinkosaugos būklės reikalavimų aprašo patvirtinimo“ pakeitimo“ atnaujinti Geros agrarinės ir aplinkosaugos būklės (toliau – GAAB) reikalavimai.

 

Jeigu pareiškėjų deklaruotos pievos (ganyklos), įrašytos minėtame GAAB įsakyme, už kurias prašoma tiesioginių išmokų, sudarys daugiau nei 30 proc. visų deklaruojamų žemės ūkio naudmenų, už kurias prašoma tiesioginių išmokų, bus tikrinama, ar šių pievų (ganyklų) hektarui šiais metais tenka bent 0,1 sutartinio gyvulio. Ūkinių gyvūnų, kurie gali būti perskaičiuojami į sutartinius gyvulius, sąrašas pateiktas GAAB įsakymo priede. Jeigu tokie pareiškėjai neturės gyvulių – jiems bus taikoma 50 proc. dydžio sankcija visai paramos sumai (ne tik tiesioginėms išmokoms, bet ir išmokoms, mokamoms pagal Lietuvos kaimo plėtros 2007–2013 m. programos priemones už plotą). Jeigu sutartinių gyvulių pareiškėjas turės, bet jie „padengs“ mažiau nei 50 proc. pievos (ganyklos) ploto, pareiškėjui bus taikoma 20 proc. sankcija, o jeigu sutartiniai gyvuliai „padengs“ daugiau kaip 50 proc. pievų (ganyklų) ploto, bus taikoma 3 proc. paramos dydžio sankcija. Svarbu paminėti, kad sankcija už GAAB pažeidimus visais atvejais taikoma atsižvelgiant į visą paraišką, o ne atskirus laukus – ne tik pievas (ganyklas), kuriose nėra gyvulių.

 

Jei pareiškėjo deklaruojamų pievų (ganyklų), už kurias jis prašo tiesioginių išmokų, dalis visame deklaruojamame plote, už kurį jis prašo tiesioginių išmokų, neviršys 30 proc., GAAB reikalavimas turėti gyvulių jam bus netaikomas.

 
 
Sankcijos už GAAB reikalavimų pažeidimus
 

Sankcijos už GAAB reikalavimų pažeidimus patvirtintos žemės ūkio ministro balandžio 20 d. įsakymu Nr. 3D-274 „Dėl žemės ūkio ministro 2009 m. gegužės 4 d. įsakymo Nr. 3D-306 „Dėl Sankcijų už kompleksinės paramos reikalavimų pažeidimą taikymo metodikos patvirtinimo“ pakeitimo“.

 

Taip pat atkreipiame dėmesį, kad žemės ūkio subjektai, gaminantys ir tiekiantys rinkai augalinės kilmės produkciją, turės pristatyti produkcijos realizavimo įrodymo dokumentus. Šiems pareiškėjams gyvulių laikyti nereikia, tačiau sustiprinta tokių pareiškėjų kontrolė ir įvesta papildomų reikalavimų. Vienas iš jų – deklaruojamas pievų (ganyklų) plotas turi būti ne mažesnis kaip 10 hektarų. Daugiau informacijos apie šią naudmenų deklaravimo galimybę galima rasti žemės ūkio ministro balandžio 20 d. įsakymo Nr. 3D-276 „Dėl žemės ūkio ministro 2012 m. kovo 15 d. įsakymo Nr. 3D-171 „Dėl Paramos už žemės ūkio naudmenų ir kitus plotus paraiškos ir tiesioginių išmokų administravimo bei kontrolės taisyklių patvirtinimo“ pakeitimo“ 21.13 punkte.

 

Šiais metais numatomos didesnės tiesioginės išmokos nei 2011 m. Jeigu deklaruojamas tinkamas paramai tiesioginėms išmokoms gauti plotas išliks nepakitęs, išmoka sieks apie 413 Lt/ha (2011 m. buvo apie 370 Lt).

 
 
 
 
 
Žem,ės ūkio ministerijos informacija
tel. (8 5) 239 1018

kitos naujienos


Apie projektą | Taisyklės | Slapukai | Registracija | Paslaugos vartotojams | Reklama | Kontaktai

Visos teisės priklauso: UAB "Optimalios sistemos". Kopijuoti puslapio turinį be sutikimo draudžiama ©.   Sukūrė: Softisite™
Nauja ir naudota žemės ūkio technika, žemės ūkio technikos dalys, technikos nuoma, žemės ūkio paslaugos, sodo technika, miško technika. Skelbimų portalas.