Telefono Nr.
Slaptažodis
Naujas vartotojas
Slaptažodžio priminimas
 
 
  Šiandien: 2024 04 20
Vardadienius švenčia:
Gostautas, Eisvydė, Marcijonas, Agnė
 
 

Patikrinus prekybą vaisiais ir daržovėmis, dažniausi – ženklinimo pažeidimai

2012.06.07

Siekiant užtikrinti vienodas konkurencijos sąlygas visiems rinkos dalyviams ir apsaugoti vartotojus nuo nekokybiškų ar klaidingai paženklintų maisto produktų, Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba vykdo vaisių ir daržovių kontrolę mažuose ir dideliuose prekybos centruose, turgavietėse, gatvės prekybos vietose pagal maisto produktų stebėsenos ir kokybės sistemos programas. Be suplanuotų, inspektoriai atlieka ir neplaninius patikrinimus, dalyvauja reiduose kartu su kitomis kontroliuojančiomis organizacijomis.

Per penkis šių metų mėnesius mažmeninės prekybos įmonėse atlikta 2 770 patikrinimų. Patikrintos beveik 65 tonos šviežių vaisių ir daržovių, iš kurių prekybos standartų reikalavimų neatitiko 6%. Daugiau nei pusę nustatytų neatitikimų sudarė ženklinimo pažeidimai.

Patikrinimų metu dėl kokybės ir ženklinimo neatitikimų buvo neleista realizuoti 1,8 t vaisių ir daržovių. Prekybininkai buvo įpareigoti paženklinti 376 kg, perrūšiuoti 1 370 kg ir sunaikinti 34 kg įvairių vaisių ir daržovių (mandarinų, bulvių, obuolių, citrinų ir kt.). Patikrinus rinkoje, 16 % lietuviškų ir 6% įvežtų iš kitų valstybių vaisių ir daržovių neatitiko kokybės reikalavimų. Prekiautojams ir atsakingiems darbuotojams už teisės aktų reikalavimų pažeidimus skirtos 52 baudos.

Dažniausiai pasitaikę pažeidimai – vaisių ir daržovių kainų etiketėse pirkėjui nenurodyta visa būtina informacija (kilmės šalis, kokybės klasė, veislė), arba ji nurodyta neteisingai. Kai kuriais atvejais nebuvo pateikti prekių įsigijimą patvirtinantys dokumentai, produkcijos kokybė neatitiko prekybos standartų reikalavimų. Taip pat buvo nustatyti higienos pažeidimai – produktai buvo laikomi tiesiog ant grindų ar žemės, pardavėjai dirbo nepasitikrinę sveikatos, neišklausę higienos žinių kursų.

„Vartotojams pateikiami vaisiai, daržovės turi būti nesuvytę, nepažeisti, nesugedę, švarūs, be kenkėjų, pašalinio kvapo ar skonio. Tinkamumo vartoti terminai vaisiams ir daržovėms nenustatomi. Reikėtų pažymėti, kad lietuviški vaisiai ir daržovės būna mažiau pažeisti mechaniškai ar apdoroti konservantais, nesuvytę. Įvežtiniai vaisiai ir daržovės, ypač citrusiniai, visi būna apdoroti leistinais konservantais. Atvežtines daržoves ir vaisius nesunku atskirti nuo lietuviškų pagal prekinę išvaizdą, surūšiavimą, įpakavimą bei ženklinimo informaciją. Vaisių ir daržovių išsilaikymas priklauso nuo auginamų kultūrų veislės, jų prinokimo ir laikymo sąlygų (temperatūrinio režimo, drėgmės)“, – komentavo Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vyriausiasis specialistas Franc Komarovski.

Pasak vyriausiojo specialisto, prasidėjus šviežių vaisių ir daržovių sezonui, Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos inspektoriai ir toliau vykdys rinkoje realizuojamų vaisių ir daržovių prekybos kontrolę, ypatingą dėmesį skirs įvežtinėms braškėms iš Lenkijos, tikrins jų ne tik kokybės rodiklius, bet ir užterštumą pesticidais.


kitos naujienos


Apie projektą | Taisyklės | Slapukai | Registracija | Paslaugos vartotojams | Reklama | Kontaktai

Visos teisės priklauso: UAB "Optimalios sistemos". Kopijuoti puslapio turinį be sutikimo draudžiama ©.   Sukūrė: Softisite™
Nauja ir naudota žemės ūkio technika, žemės ūkio technikos dalys, technikos nuoma, žemės ūkio paslaugos, sodo technika, miško technika. Skelbimų portalas.