Telefono Nr.
Slaptažodis
Naujas vartotojas
Slaptažodžio priminimas
 
 
  Šiandien: 2024 04 25
Vardadienius švenčia:
Tolmantas, Žadmantė, Morkus
 
 

Žemaitukų augintojai nori išsaugoti tautinį paveldą

2013.02.20

Vasario 20 d. žemės ūkio ministras prof. Vigilijus Jukna susitiko su Žemaitukų arklių augintojų asociacijos atstovais ir aptarė problemas, su kuriomis pastaruoju metu tenka susidurti šiai organizacijai, puoselėjančiai lietuvių tautinį paveldą - žemaitukų veislių arklius.

Žemaitukai yra viena seniausių pasaulio arklių veislių, žinoma jau nuo VI-VII a. Ši veislė formavosi kartu su lietuvių tauta, patyrė ne vieną išnykimo grėsmę. Šiuo metu žemaitukai yra įtraukti į tarptautiniu mastu saugotinų veislių sąrašus. 

Žemaitukų arklių augintojų asociacija 2001 m. viena pirmųjų Lietuvoje buvo pripažinta veislininkystės institucija, tačiau iki šiol susiduria su įvairiomis problemomis. Asociacijos pirmininkė Valė Macijauskienė ypač skundėsi neprofesionaliu Žemės ūkio rūmų darbu ir šališkais sprendimais. „Valstybės pinigus veislininkystei turėtų skirstyti ne savivalda, o valstybės institucija pagal pagrįstus kriterijus“, – teigė V.Macijauskienė.

Susitikime taip pat buvo aptartas ES ir nacionalinės paramos gyvulių veislininkystei klausimas. Pasak žemaitukų augintojų, lietuviškų veislių arklių augintojai nukenčia visose pozicijose. Diskutuota ir dėl kilmės knygų vedimo, selekcinio proceso valdymo, bandų vertinimo, transporto ir kitų išlaidų kompensavimo. „Mes esame ne pelno siekėjai, bet idėjiniai tautinio paveldo saugotojai, atliekantys socialiai svarbią funkciją, todėl norėtume didesnio valstybės dėmesio“, – sakė dėl istorinės arklių veislės išlikimo susirūpinę augintojai.   

Išklausęs asociacijos atstovus, ministras prof. V.Jukna konstatavo, kad daugelį susitikime minėtų problemų jau yra girdėjęs iš kitų gyvulių augintojų. „Spręsime šiuos klausimus darbine tvarka, tačiau jie greitai neišsispręs, nes tam būtinas kompleksinis sprendimas“, – padėtį charakterizavo ministras.

V.Jukna žemaitukų augintojams taip pat pažadėjo tarpininkauti derybose su Lietuvos banku  dėl kolekcinės (proginės) monetos su žemaituko atvaizdu išleidimo.

Žemės ūkio ministerijos informacija

kitos naujienos


Apie projektą | Taisyklės | Slapukai | Registracija | Paslaugos vartotojams | Reklama | Kontaktai

Visos teisės priklauso: UAB "Optimalios sistemos". Kopijuoti puslapio turinį be sutikimo draudžiama ©.   Sukūrė: Softisite™
Nauja ir naudota žemės ūkio technika, žemės ūkio technikos dalys, technikos nuoma, žemės ūkio paslaugos, sodo technika, miško technika. Skelbimų portalas.