Telefono Nr.
Slaptažodis
Naujas vartotojas
Slaptažodžio priminimas
 
 
  Šiandien: 2024 04 20
Vardadienius švenčia:
Gostautas, Eisvydė, Marcijonas, Agnė
 
 

Ukraina uždraudė baltarusiškos kiaulienos importą

2013.05.10

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba informuoja, kad Ukraina nuo šių metų gegužės 7 d. laikinai uždraudė kiaulienos importą iš Baltarusijos. Šis griežtas sprendimas priimtas remiantis Rusijos žiniasklaidos pranešimais, kad Baltarusijoje, Bresto apylinkėje, Baranoviči rajone esančiame kiaulių komplekse „Vostočnii“ galimai pasireiškė afrikinis kiaulių maras.

Pasak Baltarusijos veterinarijos tarnybos, kol kas nėra aišku, dėl ko gaišo kiaulės, šiuo metu atliekamas epidemiologinis tyrimas, paimti nugaišusių kiaulių mėginiai laboratoriniams tyrimams ir artimiausiomis dienomis laukiama rezultatų. Šiuo metu taikomos itin griežtos karantino taisyklės galimo afrikinio kiaulių maro protrūkio vietoje.

Ukrainos veterinarijos tarnyba praeitų metų kovo mėnesį buvo kartą uždraudusi pirkti mėsą iš Baltarusijos dėl iškilusios afrikinio kiaulių maro grėsmės. Šis draudimas buvo įvestas atsižvelgus į nevykdomą pasienio ir veterinarijos kontrolę ir sudėtingą epizootinę situaciją Rusijos – Baltarusijos pasienyje.

Į Lietuvą, kaip ir į visą Europos Sąjungą, gyvūninės kilmės maisto produktai (mėsa, pienas ir kt.) iš Baltarusijos neimportuojami. Šiuos produktus iš trečiųjų šalių į Europos Sąjungos teritoriją draudžiama įvežti net ir nedideliais kiekiais asmeniniame bagaže.
 
"Dar kartą norėtume paraginti kiaulių laikytojus būti sąmoningais ir griežtai laikytis biosaugos reikalavimų, o keliautojams, grįžtantiems iš kitų šalių, ypač iš Baltarusijos, nesivežti gyvūninės kilmės maisto produktų. Kaip rodo šios ligos istorija, Ispanijoje ir Portugalijoje nuo 1960 m. afrikinis kiaulių maras buvo taip išplitęs, kad tik per 30 metų pavyko jį likviduoti. Dėl stiprių ligos protrūkių kiaulininkystė buvo visiškai išnaikinta Maltoje ir Dominikos Respublikoje. Ši itin greitai plintanti liga užregistruota visame Kaukazo regione. Kiaulių auginimo pramonėje vykstantys pokyčiai, augantys globalizacijos mastai didina šios ligos pasireiškimo riziką. Vien praėjusiais metais Rusijos Federacijoje dėl afrikinio kiaulių maro buvo sunaikinta beveik 70 tūkstančių kiaulių", – komentavo Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Skubios veiklos skyriaus vedėjo pavaduotojas Egidijus Pumputis.

Šaltinis: Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba


kitos naujienos


Apie projektą | Taisyklės | Slapukai | Registracija | Paslaugos vartotojams | Reklama | Kontaktai

Visos teisės priklauso: UAB "Optimalios sistemos". Kopijuoti puslapio turinį be sutikimo draudžiama ©.   Sukūrė: Softisite™
Nauja ir naudota žemės ūkio technika, žemės ūkio technikos dalys, technikos nuoma, žemės ūkio paslaugos, sodo technika, miško technika. Skelbimų portalas.