Lapkri?io 22 d. Europos Komisija ? Saugom? kilm?s vietos nuorod? ir saugom? geografini? nuorod? registr? ?trauk? Stakliški? mid?. Tai yra ketvirtasis lietuviškas produktas, ?gij?s saugom? produkto pavadinim? ES lygiu. Šiame s?raše be midaus „Staklišk?s“ yra Lietuviškas varšk?s s?ris, kuriam suteikta Saugoma geografin? nuoroda, Sein?/Lazdij? krašto medus, kuriam suteikta Saugoma kilm?s vietos nuoroda ir Skilandis, kuriam suteikta Garantuoto tradicinio gaminio nuoroda. Pripainimas ES lygiu suteikia galimyb? š? mid? enklinti specialiu ES enklu su nuoroda „Saugoma geografin? nuoroda“.
Stakliški? midus yra savotiškas originalus nacionalinis g?rimas, kuris buvo gaminamas iloje senov?je. Seniausia konkreti rašytin? informacija apie midaus vartojim? balt? em?je aptinkama Wulfstano pasakojime apie 890 m. Šis keliautojas ir pirklys pats apsilank? Pabaltijo em?se ir ini? gavo iš pirmini? šaltini?, jog šiose vietov?se b?ta labai daug medaus ir iš jo gaminamas g?rimas. XIV a. pradios kryiuo?i? metraštininkas Petras Dusburgietis teig?, jog lietuvi? prot?viai geria paprast? vanden?, medaus vyn?, vadinam? midumi, taip pat kumeli? pien?, tik jo niekad negeria nepašventinto.
Midus tapo savotiška legenda, kuri? naujai atgaivinti pabandyta jau XX a. pradioje, ir tik po Antrojo pasaulinio karo Stakliški? midaus gamyklos ininierius technologas Aleksandras Sinkevi?ius usibr?? atkurti senov?je XV–XVIII amiuje gaminto iš laukini? bi?i? medaus ir ?vairi? oleli? midaus recept? ir atnaujinti tradicinio, nat?ralaus, nespirituoto midaus, kuris tuo metu nebebuvo gaminamas nei Lietuvoje, nei kaimynin?se šalyse, gamyb?.
Midus „Staklišk?s“ – tai nestiprus, skaidrios gintarin?s spalvos, alkoholinis g?rimas, pavadintas miestelio, kuriame sutelkta lietuviško midaus gamyba, vardu. Midui „Staklišk?s“ b?ding? aiškiai išreikšt? medaus skon? su saldiai r?gštoku prieskoniu ir pikantišk? aromat? suteikia subalansuotas cukraus bei r?gšties santykis, tradicinis gamybos b?das – ilga nat?rali fermentacija (iki 90 par?) ir ilgas midaus brandinimas (ne maiau kaip 9 m?n.) bei tradicin? produkto recept?ra – midaus gamybai naudojamas tik nat?ralus bi?i? medus ir prieskonin?s olel?s – apyniai, liep? iedai ir kadagio uogos. Midus „Staklišk?s“ skiriasi nuo aplinkiniuose kraštuose gaminam? midaus r?ši? tuo, kad visas etilo alkoholio kiekis išgaunamas tik nat?ralios fermentacijos b?du, jo stiprumas n?ra koreguojamas etilo alkoholiu, medus negali b?ti pakei?iamas cukrumi ar kitomis saldinimo mediagomis, nenaudojami daikliai, aromatin?s mediagos ar konservantai.
Atitiktis produkto specifikacijai bus kontroliuojama nepriklausomos institucijos – Valstybin?s maisto ir veterinarijos tarnybos. Europos S?jungoje iš viso yra ?registruota apie 1 200 ?vairi? s?rio, m?sos, vaisi? ir darovi?, alaus, konditerijos bei kit? em?s ?kio ir maisto produkt? pavadinim?. Tai rodo, kad gamintojams yra naudingas j? produkt? pripainimas.
Pripainimo Europos S?jungoje laukia ir dar 3 lietuviški produktai: s?ris Liliputas, Dauj?n? namin? duona bei emaitiškas kastinys.
kitos naujienos
|