Telefono Nr.
Slaptažodis
Naujas vartotojas
Slaptažodžio priminimas
 
 
  Šiandien: 2024 04 20
Vardadienius švenčia:
Gostautas, Eisvydė, Marcijonas, Agnė
 
 

Žemaitiškas kastinys – jau Garantuotų tradicinių gaminių registre

2014.01.13

Sausio 10 d. Europos Komisija į Garantuotų tradicinių gaminių registrą įtraukė Žemaitišką kastinį. Tai yra penktasis lietuviškas produktas, įgijęs saugomą produkto pavadinimą Europos Sąjungoje. Šiame sąraše be Žemaitiško kastinio yra Lietuviškas varškės sūris ir midus „Stakliškės“, kuriems suteikta Saugoma geografinė nuoroda, Seinų/Lazdijų krašto medus, kuriam suteikta Saugoma kilmės vietos nuoroda ir Skilandis, kuriam suteikta Garantuoto tradicinio gaminio nuoroda.

Pavadinimas „Žemaitiškas kastinys“ minimas dar XX a. valgių gaminimo receptų knygose – „Gaspadinystės knyga arba Pamokinimai kaip prigulinčiai yra sutaisomi valgiai“ (1927 m.), „Ką valgome“ (1935 m.), „Lietuvių valgiai“ (1983 m.).

Kastinio gamybos būdas kilęs iš Žemaitijos. Šiam gaminiui būdinga vienalytė, tiršta, rišli, standaus kremo su pavieniais skysčio lašeliais gerai burnoje tirpstanti tekstūra. Žemaitijoje susiformavusi savita grietinės perdirbimo technologija išpopuliarėjo visoje Lietuvoje – į indą sudedamas pašildytas suminkštintas sviestas, grietinė ar grietinės–rūgpienio mišinys ir sukama viena kryptimi tol, kol pradeda tvirtėti, po to pasūdoma, suberiami malti prieskoniai bei smulkintos prieskoninės daržovės ir tolygiai išmaišoma.

Pripažinimas ES lygiu suteikia galimybę šį gaminį ženklinti specialiu ES ženklu su nuoroda „Garantuotas tradicinis gaminys“. Tai parodo, jog šio produkto pavadinimas yra saugomas nuo bet kokio tiesioginio ar netiesioginio jo komercinio naudojimo, imitavimo ar mėgdžiojimo, arba kitos veiklos, kuri galėtų klaidinti vartotoją.

Europos Sąjungoje iš viso yra įregistruota daugiau kaip 1 200 įvairių sūrio, mėsos, vaisių ir daržovių, alaus, konditerijos bei kitų žemės ūkio ir maisto produktų pavadinimų. Tai rodo, kad gamintojams yra naudingas jų produktų pripažinimas, nes tai suteikia produktui išskirtinumą ir didesnę pridedamąją vertę.

Kaip nustatyta Europos Reglamente, saugomus pavadinimus turintiems produktams privaloma produkto specifikacija, kuri kartu su paraiška registravimui paskelbta ES Oficialiajame leidinyje (OL 2013 C237, p. 40), taip pat privaloma ir nepriklausomos institucijos atitikties produkto specifikacijai kontrolė. Todėl gamintojai, norintys gaminti ir ženklinti šį gaminį specialiu ES ženklu, turi kreiptis į Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą (VMVT) ir sudaryti su ja sutartis dėl produkto kontrolės.

Paraiškų parengimo bei kontrolės išlaidos iš dalies gali būti kompensuojamos iš ES ar valstybės lėšų. Be to, ES lygiu įregistruotų produktų gamintojai gali teikti Europos Komisijai projektus dėl tokių produktų propagavimo ir vartojimo skatinimo ES ar trečiosiose šalyse finansavimo. Tai padeda išgarsinti gaminamus produktus ir sudaro geresnes realizavimo galimybes. 

Pripažinimo Europos Sąjungoje laukia ir dar 2 lietuviški produktai: sūris Liliputas ir Daujėnų naminė duona. Tikimės, kad ir kiti Lietuvos gamintojai, kurie dar neužmiršo, kaip gaminti skanų tradicinį alų, tikru dūmu kvepiančius mėsos gaminius ar kitus pagal senas tradicijas regioninius maisto produktus, aktyviai teiks paraiškas saugomų nuorodų lietuviškiems produktams registruoti.

Žemės ūkio ministerijos informacija

kitos naujienos


Apie projektą | Taisyklės | Slapukai | Registracija | Paslaugos vartotojams | Reklama | Kontaktai

Visos teisės priklauso: UAB "Optimalios sistemos". Kopijuoti puslapio turinį be sutikimo draudžiama ©.   Sukūrė: Softisite™
Nauja ir naudota žemės ūkio technika, žemės ūkio technikos dalys, technikos nuoma, žemės ūkio paslaugos, sodo technika, miško technika. Skelbimų portalas.